Što je to kondenzacijski bojler i kako funkcionira?

Uredba Europske Unije iz 2015. godine predviđa postupnu zamjenu klasičnih plinskih bojlera novim kondenzacijskim bojlerima. To je dio energetske politike EU, u kojoj je štednja energije na prvom mjestu. Od iste godine u EU se više i ne proizvode klasični plinski bojleri, tako da je zamjena jednog uređaja drugim samo pitanje vremena.

 

Kondenzacijski bojler kao ušteda energije

Kondenzacijski bojler je nastao na ideji uštede energije, a time i novca. Europa kao veliko industrijsko područje, a vrlo siromašno energentima, davno se počela okretati štedljivim izumima i metodama. Jedan takav izum je i plinski kondenzacijski bojler, nastao 1981. u istraživačkim centrima tvrtke REMEHA u Nizozemskoj. Ta tvrtka je time stekla veliko iskustvo, znanje i najveći autoritet kada su u pitanju kondenzacijski bojleri.  Od tad se tehnike i metode rada kondenzacijskih plinskih bojlera konstantno usavršavaju, tako da nam je danas dostupan širok raspon učinkovitih i kvalitetnih uređaja. No, ostaje pitanje – koji je to revolucionarni način rada kondenzacijskih bojlera zbog kojeg je čak i EU napustila stare plinske bojlere?

 

Što je zapravo kondenzacijski bojler?

Kondenzacijski bojler se kao i klasični plinski bojler koristi izgaranjem plinova za zagrijavanje vode. Izgaranjem goriva, obično zemnog plina, nastaju vrući dimni plinovi koji griju vodu. Unutar tih dimnih plinova nalazi se i vodena para, ključna za priču o kondenzacijskim bojlerima. Dok je kondenzacija kod klasičnih bojlera nepoželjna zbog utjecaja vodene pare na vlaženje ogrjevnih površina ložišta i izmjenjivača, upravo je suprotno kod kondenzacijskih. Oni skupljaju, to jest, kondenziraju vodenu paru, koja u sebi sadrži i toplinsku energiju. Time se iskorištava otpadna toplina nastala pri isparavanju.  Ta se toplina onda stavlja dalje u sistem i tako se povećava iskoristivost. Tu iskoristivost proizvođači navode pri promociji kao ‘iskoristivost iznad 100%’, jer kod klasičnih bojlera ta otpadna toplina ipak odlazi u dimnjak i propada.

 

Čemu sve služe kondenzacijski bojleri?

Kad govorimo o upotrebi, postoje kondenzacijski plinski bojleri za centralno grijanje i toplu vodu, ili samo za grijanje prostora. U Europi se naveliko zagovara njihova upotreba, a neke su ju zemlje stavile u zakone, kao što je Velika Britanija, koja cilja na veliku energetsku samostalnost. Prva zemlja koja je uvela kondenzacijske bojlere u široku upotrebu je Nizozemska, kao i na početku priče. Tamo se svi novi Remeha kondenzacijski bojleri testiraju u kućanstvima do dvije godine, prije nego izađu na europsko i svjetsko tržište. To jamči nepogrešivost u izvedbi i sigurnost da će i naše tržište, kao i ostala tržišta, dobiti vrhunske uređaje. Ovisno o onome što pojedinom kupcu odgovara, kupuju se kondenzacijski bojleri samo za grijanje kuće, stana ili poslovnog prostora, ili oni koji će istovremeno grijati prostor i pripremati toplu vodu. Najisplativije je imati jedan uređaj za sve.

 

Koji kondenzacijski bojler kupiti?

Izbor kondenzacijskog bojlera uvelike ovisi o potrebama pojedinog kućanstva ili poslovnog prostora. Ponajprije treba vidjeti koliko će osoba koristiti jedan bojler, a onda i koliki će prostor taj bojler grijati. Obično se za stan normalne veličine koriste uređaji snage 24 kW, a oni su i najprodavaniji modeli, gledajući na bilo koji brend. Za malo veće prostore preporučuju se uređaji od 28 ili 42 kW. Takav uređaj će biti sasvim dovoljan za zagrijavanje prostora. Treći aspekt, pogotovo kod pripreme tople vode (PTV) jest broj kupaonica u kućanstvu. Ukoliko postoje dvije ili više kupaonica često nije problem sama snaga kondenzacijskog bojlera, nego količina vode koju će taj bojler zagrijati. Često za takve prostore treba kupiti dodatni spremnik vode, zato se treba pažljivo konzultirati pri kupnji kondenzacijskog bojlera. Četvrti aspekt je sam prostor u koji ćete instalirati bojler. Mali stanovi i garsonijere teško podnose postavljanje velikog uređaja u prostor, koji tada djeluje nezgrapno, a tjesnoća se i fizički osjeća. Tada treba birati visoko funkcionalan uređaj malih dimenzija.

 

Kolike su cijene kondenzacijskih bojlera?

Početne cijene kondenzacijskih bojlera su poprilično više od klasičnih plinskih bojlera. Taj podatak, u kombinaciji sa nedovoljnim informacijama o uređajima, dovode do toga da se malo tko još uvijek opredjeljuje za kondenzacijske bojlere. No, kad se izračuni ‘stave na papir’ jasno je da je kupnja kondenzacijskog bojlera dugoročno isplativa investicija. Već na prvim računima za plin, vidjet ćete osjetnu razliku. S obzirom da grijanje sudjeluje u troškovima kućanstva čak do 90%, možete zamisliti kolika će to ušteda biti. Možemo reći da je to investicija koja se vraća sa svakim novim računom za grijanje prostora i vode.

 

Zaključak

Kondenzacijski bojleri za centralno grijanje i toplu vodu visoko su učinkoviti uređaji stvoreni za uštedu energije, a time i novca. Služe za grijanje prostora, pripremu tople vode ili kombinirano. Modeli za koje se ljudi najčešće odlučuju su oni od 24 kW, ali izbor uvijek ovisi o članovima kućanstva, veličini prostora i broju kupaonica. Cijene novih uređaja su više nego kod klasičnih uređaja, ali kad se u obzir uzme ušteda, isplativost investicije i činjenica da će klasični plinski bojleri potpuno nestati, nabava kondenzacijskog bojlera je logičan korak i dobar poslovni potez.